Frågor och svar

Vi förstår att det kan dyka upp frågor om hyrköp och för att du ska få svar på just dina har vi samlat ett helt gäng här. Sök på ett ord eller flera så dyker passande frågor och svar upp längre ner. Om du inte hittar svaret du söker är du välkommen att kontakta oss via chatten, telefon eller mail.

I vilka kommuner finns Bodil?

Just nu köper vi bostäder i Stockholm, Göteborg och Malmö med omnejd samt Uppsala, Jönköping, Linköping och Norrköping.

Det betyder att vi är tillgängliga i följande kommuner:

Stor-Stockholm: Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Tyresö, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker.

Stor-Göteborg (Västra Götaland): Göteborg, Ale, Härryda, Kungälv, Kungsbacka, Lerum, Mölndal och Partille.

Stor-Malmö (Skåne): Malmö, Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lund, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge.

Uppsala: Uppsala och Knivsta.

Jönköpings län: Jönköping och Habo.

Östergötland: Linköping och Norrköping.

Vi kommer att expandera till fler kommuner i landet. Skicka gärna in en ansökan så återkommer vi när vi finns i din region.

Får jag välja bostad helt själv?

En central del av Bodils hyrköpsmodell är att våra kunder alltid väljer bostäder själva. Vi tror stenhårt på att kunder som får välja sina hem själva blir nöjdare.

Att köpa hus för första gången kan vara svårt. Så när du köper hus med Bodil kan du känna dig trygg att du aldrig är ensam, vi är med i hela köpprocessen. Vi är också väldigt måna om att våra kunder köper bra hus. För att säkerställa detta gör Bodil alltid en egen besiktning och ser till att huset är i gott skick.

Vilken typ av bostad kan jag hyrköpa?

Du kan hyrköpa alla typer av hus (exempelvis villor, radhus och parhus) så länge de inte ingår i en bostadsrättsförening.

Är jag bunden till att köpa huset efter spartiden?

Nej, du är inte bunden att köpa huset.

Skulle du i stället vilja fortsätta att hyra huset går det också bra. Om du av någon anledning vill flytta kan du när du vill säga upp ditt hyresavtal med tre månaders uppsägningstid.

Till vilket pris köper jag bostaden av Bodil?

Du har rätt att köpa loss bostaden till gällande marknadsvärde, men aldrig till ett lägre pris än vad Bodil köpte bostaden för. Stämpelskatt samt eventuella renoveringar eller investeringar i bostaden läggs på köpeskillingen. För att hjälpa dig att komma i mål med ditt bosparande delar vi med oss av värdeutvecklingen på bostaden. Detta möjliggörs genom att vi sänker priset på bostaden när den säljs till dig. På så sätt slipper du bli ifrånsprungen av stigande bopriser.

Hur fungerar sparandet?

Ditt löpande sparande sätter du varje månad in på ett sparkonto hos din bank. Sparpengarna ökar i värde i takt med räntan på sparkontot.

För att hjälpa dig att komma i mål med ditt bosparande delar vi dock även med oss av värdeutvecklingen på bostaden. Detta möjliggörs genom att vi sänker priset på bostaden när den säljs till dig beroende på hur du sparat. På så sätt slipper du bli ifrånsprungen av stigande bopriser.

Om du exempelvis sparar 5 000 kr i månaden får ditt sparande samma effekt som att du varje månad skulle köpa en andel av bostaden för 5 000 kr från oss.

Hur vet jag att jag får köpa loss mitt hus när jag nått i mål med mitt sparande?

Att du som kund ska kunna känna full trygghet i att du har rätt att köpa bostaden i framtiden är en mycket viktig fråga för oss. Vi är medvetna om att det finns juridiska begränsningar kring optioner på att sälja en fastighet i framtiden. För att du ska känna dig trygg inför framtiden ställer vi därför ut ett bindande vitesåtagande från Bodils sida som i praktiken gör att vi inte kan frånträda avtalet.

Vilka står bakom Bodil?

Bakom bolaget står en rad långsiktiga fastighetsinvesterare, bland annat fastighetskoncernen Einar Mattsson och fastighetsinvesteraren YLD.

Får jag besittningsskydd i bostaden?

Ja, det får du.

Hur ansöker jag?

På vår hemsida kan du enkelt och tryggt skicka in en ansökan med hjälp av mobilt BankID. Så snart du skickat in din första ansökan får du en uppskattning av din köpkraft, d.v.s. ungefär hur högt priset kan vara på din framtida bostad. Sen kan du kan börja leta hus på exempelvis Hemnet. Din ansökan är inte bindande.

Kan jag ansöka själv eller måste jag ansöka tillsammans med någon?

Självklart kan du ansöka både ensam och tillsammans med någon.

Vilken typ av anställning behöver jag ha?

Minst en person i hushållet behöver vara tillsvidareanställd, egenföretagare, pensionär eller liknande. Era möjligheter till husköp baseras på er totala betalningsförmåga.

Hur mycket sparande måste jag ha från start?

Vi önskar att du har kommit i gång med ditt sparande till din framtida bostad och har samlat ihop åtminstone 50 000 kr när du börjar hyrköpa en bostad från oss. Fyll i hur mycket sparande du har i din ansökan så kan du direkt se en uppskattning av vilka möjligheter just du har för hyrköp.

Fungerar det att hyrköpa en lägenhet?

Nej, i dagsläget kan du bara hyrköpa fastigheter i form av villor, radhus, parhus och kedjehus.

Finns det några krav på bostaden jag väljer?

Du får själv välja vilket hus du önskar hyrköpa utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Vi låter dig välja helt fritt vilken bostad du vill hyrköpa på marknaden (till exempel på Hemnet eller Booli) så länge den uppfyller några grundläggande krav. Vi säkerställer även att huset inte har några otrevliga överraskningar och genomför därför en besiktning av bostaden innan vi köper den. Det är en trygghet för både dig och oss.

Det finns några krav på bostaden:

Bostaden ska ligga i en kommun där Bodil är tillgängligt. Se frågan "I vilka kommuner finns Bodil?" för en uppdaterad lista.

Bostaden ska vara en villa, ett radhus, parhus eller kedjehus. För närvarande kan du inte hyrköpa bostadsrätter eller ägarlägenheter.

Bostaden ska inte ha några omfattande renoveringsbehov.

Det ska inte finnas några skäl att misstänka fuktskador i bostaden.

Bostaden ska vara ansluten till kommunalt vatten och avlopp.

Bostaden ska inte ligga i direkt anslutning till industrimark, motorväg, flygplats eller liknande.

Bostadens tomt ska innehas med äganderätt. Det går inte att hyrköpa hus där tomten innehas med tomträtt eller arrende.

Bostadens tomt ska vara mindre än 2 500 kvadratmeter stor.

Hur bestäms min husbudget?

Husbudgeten bestäms utifrån din ekonomiska situation och betalningsförmåga. Är ni flera som ansöker gör vi en samlad bedömning. Det gör vi med utgångspunkt i vilken inkomst och sysselsättning du eller ni har idag. Innan vi ingår hyresavtal tar vi alltid en kreditupplysning. Om du har lån tar vi även med kostnaderna för dessa i kalkylen.

Hur vet jag att jag inte köper ett hus med några tråkiga överraskningar?

Bodil genomför alltid en grundlig besiktning av varje hus innan vi köper det. Självklart står vi för den kostnaden.

Hur lång tid tar det att få ett kostnadsförslag på en specifik bostad?

Vi återkommer med ditt kostnadsförslag så snabbt som möjligt, vårt mål är att du på vardagar ska få svar inom 24h.

Hur lång tid är ett kostnadsförslag på en specifik bostad giltigt?

Ditt kostnadsförslag är giltigt i 30 dagar.

Hur lång tid tar det från att jag hittat min bostad till att jag kan flytta in?

Vi försöker alltid eftersträva så snabbt tillträde som möjligt på husen som vi köper och anpassar datumet efter dina önskemål om inflyttning. Givetvis behöver vi dock komma överens med säljaren om när vi kan få tillträde till bostaden. Det innebär att det kan ta mellan 1-6 månader beroende på när säljarna kan flytta ut.

Är jag garanterad att vinna budgivningen när jag budar med Bodil?

Bodil vill alltid se till att huset köps till rätt pris. Innan vi börjar buda på en bostad kommer vi därför alltid bestämma ett maximalt bud. Det finns ingen garanti att vi vinner budgivningen men vi kommer såklart göra allt vi kan.

Behöver jag sätta in någon deposition?

Depositionen ryms inom den summa på 50 000 kr i initialt sparande som krävs för att hyrköpa.

Vad är skillnaden mellan hyrköp och att bara hyra sin bostad?

Med Bodils hyrköpsmodell kan du flytta in i din drömbostad redan idag och hyra den tills ni hunnit spara ihop pengarna som krävs för att senare kunna köpa loss bostaden av oss. Till skillnad från en vanlig hyresbostad finns en rad fördelar med hyrköp:

Välja fritt bland bostäder ute till försäljning på den öppna marknaden istället för utvalda hyreslägenheter.

Få möjlighet att köpa loss bostaden från Bodil när det passar dig.

Få del av värdeutvecklingen på bostaden redan innan ni köpt loss bostaden. Utöver hyran som ni betalar varje månad sparar ni även ett belopp för det framtida husköpet.

Måste jag ha mobilt BankID för att skicka in en ansökan hos Bodil?

Ja, vi använder Mobilt BankID för att på ett säkert sätt kunna identifiera dig när du skickar in en ansökan.

Varför blev min husbudget avslagen?

För att kvalificera dig för hyrköp behöver du göra en ansökan där vi tittar på hushållets betalningsförmåga. Det gör vi för att säkerställa att du har råd med hyresbetalningarna varje månad, men också för att du i framtiden med stor sannolikhet ska ha möjlighet att kunna köpa loss huset från oss. Vi vill alltså att du som hyr av oss ska flytta in i ett hus som du har råd med. Ändras dina ekonomiska förutsättningar är du välkommen att ansöka igen så gör vi en ny bedömning.

Vad avgör vilken specifik bostad jag kan hyrköpa?

När vi avgör om du kan hyrköpa en specifik bostad tittar vi dels på dina ekonomiska förutsättningar och dels på bostadens skick. Vi genomför även en kostnadsfri besiktning av bostaden innan vi köper den för att säkerställa att du aldrig hyrköper ett hus till ett oskäligt pris eller med otrevliga överraskningar.

Kommer huset jag hyrköper besiktigas och vem står för kostnaden?

Bodil lägger stor vikt vid att ditt husköp ska bli en trygg och långsiktig affär. Därför kommer vi alltid att genomföra en grundlig besiktning av varje hus innan vi köper det. Självklart står vi för den kostnaden.

Hur bestämmer Bodil högsta möjliga bud för ett hus som jag är intresserad av?

Vi värderar först bostaden för att fastställa vad vi bedömer som marknadsvärdet. Det bestäms utifrån statistik över vad liknade hus har sålts för i området. Vi jämför sedan värdet på bostaden med din husbudget för att säkerställa att du har möjlighet att hyrköpa huset.

Hur mycket betalar jag i hyra?

Den slutgiltiga hyran avgörs bl.a. av läge, storlek och skick på det hus du ska hyrköpa. I Sverige sätts hyran utifrån bruksvärdessystemet för att garantera att du betalar en rättvis hyra. Bodil sätter givetvis hyran utifrån detta system.

Generellt kan man säga att ca 75% av din totala månadskostnad består av hyreskostnaden medan de resterande 25% går till det sparande som tar dig närmre målet att köpa loss ditt hus.

Kan hyran på min bostad höjas?

Precis som i alla hyresbostäder kan din hyra komma att justeras en gång per år med ett maxbelopp som följer av hyresgästföreningens årliga förhandling med fastighetsägarna/fastighetsägarföreningen i din ort.

Blir min hyra dyrare om räntorna går upp?

Nej, hyran påverkas inte av att bankerna höjer räntan eftersom du inte har något bolån när du hyrköper bostaden med Bodil.

Hur mycket måste jag spara varje månad?

Ju mer du väljer att spara varje månad desto snabbare kommer du nå fram till målet att kunna köpa loss din bostad från oss. Inledningsvis väljer du dock själv en lagom nivå utifrån våra förslag och kan sedan öka eller minska ditt sparande över tid.

Förändras min boendekostnad om värdet på bostaden ökar under hyrköpsperioden?

Att bostadens värde ändras påverkar inte din månatliga hyra. Däremot kan ditt månatliga sparande för att köpa loss bostaden behöva justeras upp eller ned om du vill nå i mål vid en specifik tidpunkt. Du får dock alltid del av värdeutvecklingen i bostaden på de pengar du sparat.

Har jag tillgång till mina sparande pengar under hyrköpsperioden?

Ja, du kommer ha fri tillgång till ditt sparande under spartiden. Sparandet har du på ett konto i din egen bank. Tänk dock på att ju mer du väljer att spara desto snabbare kommer du nå fram till målet med din kontantinsats för att kunna köpa loss huset från oss. Inledningsvis väljer du själv en lagom nivå utifrån våra förslag och kan sedan öka eller minska ditt sparande och sparandetid när du vill.

Går det bra att förlänga mitt hyrköp om jag inte når mitt sparmål på utsatt tid?

Givetvis går det bra, du har möjlighet att hyra bostaden så länge du vill. Behöver du anpassa din sparandeplan under hyrköpsperioden så får du gärna kontakta oss.

Vad händer om jag inte har råd att spara under vissa perioder?

Vi har förståelse för att saker och ting kan ändras under hyrköpsperioden. Är det så att du inte kan spara under vissa perioder är det helt ok även om vi alltid uppmuntrar sparande. I så fall lägger vi upp en justerad sparplan för hur du ska lyckas köpa bostaden längre fram i stället. Självklart har du all rätt att fortsätta hyra bostaden och bo kvar även under perioder med lägre eller inget sparande.

Har mina pengar insättningsgaranti?

Dina sparpengar ligger på ett räntekonto hos din bank med statlig insättningsgaranti.

Hur länge behöver jag hyra bostaden innan jag kan köpa hela huset?

Hur mycket sparande du har från början och hur mycket du väljer att spara varje månad avgör hur lång tid du behöver spara för att få ihop till din kontantinsats. När du har hela kontantinsatsen kan du köpa loss huset av oss med hjälp av ett bolån från en bank.

Hur bestäms marknadsvärdet?

För att fastställa marknadsvärdet använder vi priset Bodil betalade för bostaden uppräknat med boprisindex för området. Beroende på hur du sparat sänks sedan detta pris för att dela eventuell värdeökning på bostaden med dig.

Om värdet på huset ökar, vem får ta del av ökningen?

Som kund kan du tillgodoräkna dig bostadens eventuella värdeökning för den del du sparat ihop till. Inleder du exempelvis med ett sparande som motsvarar en kontantinsats på 5% av bostadens värde får du motsvarande andel av värdeökningen. Ju mer du sparar varje månad desto mer av värdeökningen kan du tillgodoräkna dig. Vi delar med oss av värdeuppgången i bostaden genom att sänka priset på bostaden när du köper den från oss.

Hur förhåller ni er till bolånetaket?

När du hyrköper en bostad av Bodil behöver du inget bolån under tiden du hyr bostaden. Först när du sparat ihop till hela kontantinsatsen och väljer att köpa loss bostaden från oss vänder du dig till en bank för att få hjälp med bolånet. Vid den tidpunkten behöver du minst 15% kontantinsats enligt bolånetaket.

Hur fungerar det med stämpelskatt när jag köper bostaden från Bodil?

När du sparat ihop till kontantinsatsen och köper loss bostaden från Bodil betalar du precis som vanligt stämpelskatt på 1,5% av priset.

För att möjliggöra för dig att kunna hyrköpa ditt hus så betalar Bodil stämpelskatt när vi köper huset från den tidigare ägaren. Eftersom vi är ett företag betalar vi totalt 4,25% stämpelskatt. Vi delar lika på denna kostnad när du köper loss huset från oss, men det är något som vi självklart tar höjd för i din sparplan.

Vem betalar löpande underhåll av huset?

Generellt underhåll som exempelvis målning och trädgård står du som hyresgäst för. Bodil besiktigar alla hus innan köp för att säkerställa att huset håller en långsiktigt tillfredställande standard för dig som hyrköpare. I vissa fall krävs det en eller flera underhållsåtgärder innan inflytt. Det skulle exempelvis kunna vara underhåll eller utbyte av tak, värmekälla, våtutrymmen mm. Om så är fallet framgår det tydligt i det kostnadsförslag man tar del av innan man går vidare med ett specifikt objekt. I hyresavtalet finns tydligt specificerat vem som ansvarar för vad om något oförutsett skulle uppstå.

Vem betalar driftskostnaden för huset under tiden du hyr bostaden, exempelvis uppvärmning?

Driftkostnader är de kringkostnader du har för ditt boende så som hemförsäkring, värme, el, vatten, avlopp, sophämtning, sotning mm. Dessa kostnader betalar du som hyresgäst under hyrestiden.

Vem sköter den löpande förvaltningen/underhållet av huset?

Du som hyresgäst står för den löpande tillsynen, driften och skötseln av huset, exempelvis trädgårdsskötsel, renhållning, målning etc. Bodil besiktigar alla hus innan köp för att säkerställa att huset håller en långsiktigt tillfredställande standard för dig som hyrköpare. I vissa fall krävs det en eller flera underhållsåtgärder innan inflytt. Det skulle exempelvis kunna vara underhåll eller utbyte av tak, värmekälla, våtutrymmen mm. Om så är fallet framgår det tydligt i det kostnadsförslag man tar del av innan man går vidare med ett specifikt objekt. I hyresavtalet finns tydligt specificerat vem som ansvarar för vad om något oförutsett skulle uppstå.

Vem ansvarar för eventuella skador och fel med huset?

Bodil besiktigar alla hus innan köp för att säkerställa att huset håller en långsiktigt tillfredställande standard för dig som hyrköpare. I vissa fall krävs det en eller flera underhållsåtgärder innan inflytt. Det skulle exempelvis kunna vara underhåll eller utbyte av tak, värmekälla, våtutrymmen mm. Om så är fallet framgår det tydligt i det kostnadsförslag man tar del av innan man går vidare med ett specifikt objekt. I hyresavtalet finns tydligt specificerat vem som ansvarar för vad om något oförutsett skulle uppstå.

Hur lång är uppsägningstiden?

3 månader, precis som för en vanlig hyreslägenhet. Det finns heller inget tvång för dig att köpa loss bostaden från oss, det väljer du själv om du vill göra.

Vilka försäkringar behöver jag ha?

Du behöver ha en vanlig hemförsäkring för hyresrätt.

Vilka typer av renoveringar kan jag göra under tiden jag hyr bostaden och vem står för kostnaden för dessa?

Bodil besiktigar alla hus innan köp för att säkerställa att huset håller en långsiktigt tillfredställande standard för dig som hyrköpare. I vissa fall krävs det en eller flera underhållsåtgärder innan inflytt. Det skulle exempelvis kunna vara underhåll eller utbyte av tak, värmekälla, våtutrymmen mm. Om så är fallet framgår det tydligt i det kostnadsförslag man tar del av innan man går vidare med ett specifikt objekt.

Vi uppmuntrar alla våra hyrköpare att göra sina hus precis så hemtrevliga som man själv önskar. Vill du göra mindre förbättringar så som målning av väggar med mera har du full frihet att göra det medan andra saker kräver godkännande från oss. I hyresavtalet finns tydligt specificerat vad du får eller inte får göra i bostaden. Om du själv skulle välja att sätta in exempelvis ett nytt kök eller renovera badrummet kan du tillgodoräkna dig den investeringen när du köper bostaden från oss. Vi hjälper också mer än gärna till med själva renoveringen genom våra beprövade partners för en trygg och kostnadseffektiv lösning.

Vem kontaktar jag om akuta fel uppkommer under hyrestiden så som vattenläcka eller att huset är strömlöst?

Då kontaktar du Bodil. Om exempelvis en vattenläcka uppstår på en kväll eller helg kontaktar du en av våra samarbetspartners. Du hittar mer information på mina sidor.

Vem äger huset under tiden jag hyr?

Under tiden du hyr huset är det Bodil som äger huset.

Kan jag hyra ut min bostad i andrahand?

Du får inte hyra ut bostaden i andra hand utan vårt medgivande.

Får jag ha husdjur i huset jag hyr av Bodil?

Givetvis får du ha vanliga husdjur i bostaden.

När ska min hyra vara betald?

Hyran ska betalas i förskott senast sista vardagen före varje kalendermånads början.

Hur tjänar Bodil pengar?

Som hyrköpare hos oss betalar du en hyra fram tills tidpunkten som du köper loss bostaden. Vi tjänar pengar på hyran. Stiger bostaden i värde tjänar vi även pengar på värdeuppgången. Vi delar dock alltid med oss av värdeökningen för att göra det enklare för dig som hyrköpare att kunna köpa loss bostaden. Bodil tjänar inte några pengar på ditt sparande.

Är Bodil en långivare som ställer ut bolån när jag köper bostaden?

Nej, Bodil är inte en långivare utan ett fastighetsbolag.

Tar ni en kreditupplysning på mig?

Ja, innan vi ingår hyresavtal tar vi alltid en kreditupplysning.

Måste jag vara skriven på bostaden jag hyrköper?

Ja, det måste du vara.

Undrar du något?
Vi är här för att hjälpa dig

Vi förstår att det kan dyka upp frågor om hyrköp. Tveka inte att höra av dig om du undrar något eller läs mer nedan.