En pappa bär sin dotter på sina axlar i trädgården

För dig som spar och spar men aldrig kommit till dörren

Att spara ihop till kontantinsatsen för ett husköp är ingen liten sak. Tvärtom tar det oftast många år. Nu kan du som står inför ett husköp flytta in medan du sparar ihop till det du behöver för att köpa loss huset. Se hur lite Bodil kan göra stor skillnad i kalkylatorn nedan.

Ansök nu

Skillnaden med Bodil

Dra i reglagen för att få en uppskattning av hur mycket du kan köpa hus för med eller utan Bodil. Ange er gemensamma inkomst om ni är två som söker.

300 000 kr
65 000 kr/mån

Möjligt husköp med Bodil

3 970 000 kr

Kontantinsats 8 %

300 000 kr

Bolån

0 kr


Möjligt husköp utan Bodil

2 000 000 kr

Kontantinsats 15 %

300 000 kr

Bolån

1 700 000 kr

Beloppen är uppskattningar. För att få en personlig husbudget, klicka på Ansök nu.

Ansök nu

Vi exemplifierar

Låt oss säga att ni så länge ni kan minnas velat bo i ett hus med vita knutar. Nu har ni hittat det – komplett med charmig altan och äppelträd. Låt oss också säga att ni med en gemensam inkomst på 68 000 kr per månad uppfyller bankens lånekriterier. Nästan. För det var ju den där detaljen om en kontantinsats på 15 %.

Trots att ni sparat ihop 200 000 kr så räcker det bara till en tredjedel om huset kostar 4 miljoner kr. Det är här hyrköp kommer in i bilden.

Bodil köper huset och medan ni hyr det av oss sparar ni ihop till det som saknas – på tre till tio år. Låt oss anta att ni bestämt er för att ni vill köpa loss huset om 10 år så innebär det ett sparande på 5 000 kr/mån. Genom att spara genom Bodil får ni dessutom ta del av värdeutvecklingen på huset.

Och om ni ångrar er? Det går att när som helst säga upp hyresavtalet och ni då får ni självklart tillbaka ert sparande.


Husets pris:
4 000 000 kr

Välj fritt bland hus på marknaden med ett pris inom er husbudget.


Sparande idag:
200 000 kr

Det befintliga sparande till kontantinsatsen för huset ni valt.


Månads­sparande:
5 000 kr/mån

Resterande del av kontantinsatsen sparar ni ihop till varje månad.

Så enkelt är det

Hyrköp är en flexibel genväg till huslivet. Du avgör vilket hus du vill flytta till, hur snabbt du vill köpa loss det och hur mycket du vill spara varje månad.

1. Ansök enkelt

Ansök genom att svara på några enkla frågor. Bodil återkommer med din personliga husbudget med högsta möjliga pris du kan hyrköpa för, samt en uppskattning av hyra och sparande.
En person arbetar på en bärbar dator

2. Leta hus

Börja leta hus med hjälp av din husbudget. Så snart du hittat ett hus till salu som du gillar kan du testa vad det skulle kosta att hyrköpa just det huset. När det är dags för visning kan du skicka in en fullständig ansökan och ge Bodil i uppdrag att hyrköpa huset åt dig.
En person letar efter hus på sin dator

3. Bodil köper huset

Bodil budar på huset upp till aktuellt marknadsvärde och besiktigar huset för att du ska slippa obehagliga överraskningar. Om vi vinner, så skriver du och Bodil på hyresavtalet och nycklarna är snart dina.
Tre barn som badar

4. Flytta in och börja spara

Innan du flyttar in, tar du och Bodil fram en sparplan för att du ska kunna köpa loss huset inom 3 till 10 år. Ju mer du sparar varje månad desto snabbare kan du köpa loss huset och under tiden hyr du det av oss. Genom att spara genom Bodil tar du del av husets värdeutveckling under tiden.
Två syskon leker i trädgården

5. Köp loss huset

Så snart du uppfyller bankens krav tar du ett vanligt bolån och köper loss huset av Bodil. Om du börjar med ett sparande som motsvarar 5 % av husets värde kan du med hjälp av Bodils sparplan nå kravet kravet på 15 % kontantinsats inom ett antal år. Priset avgörs utifrån vad Bodil köpte bostaden för, hur priserna i området utvecklats och hur mycket du sparat.
En glad familj i köket

Spara dig i mål

För att du ska nå ditt mål om att köpa loss din bostad tar du och Bodil gemensamt fram en effektiv sparplan innan du flyttar in. Du väljer en nivå på ditt sparande utifrån om du vill köpa loss huset inom 5, 7 eller 10 år.

Ju mer du sparar varje månad, desto snabbare kan du köpa loss huset. Självklart kan du både höja och sänka ditt sparande för att komma snabbare i mål eller få pengar över till annat när du behöver det.

När du köper loss huset, avgörs priset utifrån vad Bodil köpte bostaden för, hur priserna i området utvecklats och hur mycket du sparat.

Ansök nu

Undrar du något?
Vi är här för att hjälpa dig

Vi förstår att det kan dyka upp frågor om hyrköp. Tveka inte att höra av dig om du undrar något eller läs mer nedan.